Hotel Arborétum
9600 Sárvár,
Medgyessy F. u. 20.

Tel.: 06-95-520-630
Fax: 06-95-520-650
E-mail: info@hotelarboretum.hu
 
Ajánlatkérés, foglalás
E-mail
Partnereink
Vendégkönyv
Kapcsolat
Cikkek, érdekességek
Fórum
Gyakori kérdések
 
 
 


OTP Széchenyi
Pihenő kártyát
elfogadunk!

MKB Széchenyi
Pihenő kártyát
elfogadunk!K&H Széchenyi
Pihenő kártyát
elfogadunk!


Lyoness
Cashback
kártyát elfogadunk!
Főoldal  Szálloda  Szolgáltatásaink  Árak  Programajánló  Képgalériák 

A Nádasdy-vár SárváronA Nádasdy-vár épületegyüttese nemcsak történeti szempontból meghatározó eleme a városnak. A Sárvár szívében magasodó, legtöbbet kaputornyával és a várárkot átívelő boltíves hídjával ábrázolt várkastély a nemzeti örökség része. A vár ad otthont a Nádasdy Ferenc Múzeumnak ahol számos értékes látnivaló várja a látogatókat.

A Kossuth tér déli oldalát lezáró reneszánsz várkastély az ország egyik legkiemelkedőbb műemléke, a város szimbóluma. A mai palotaegyüttes délnyugati sarkában álló XIII. sz-i, háromszintes lakótoronyból, s a mai épülettömb északi egyemeletes szárnyából fejlődött ki. E vár első említése 1288-ból való. A következő nagy építkezések a XV. Század második felében, a gótika jegyében folytak. A Kanizsai család idején a mai déli szárny helyén háromszintes reprezentatív termekkel ékesített főúri lakóépület készült el. A XV. század végén készült el a mai kaputorony alsó szintje. A XVI. század elejére nagy kiterjedésű zárt udvar alakult ki, a védelmet a természeti adottságok mellett, a rótt palánkos földsáncok biztosították. A Nádasdy család 1534-1671 között birtokolta a várat. A reneszánsz stílusban folyó építkezések eredményeképpen kialakult a várpalota azon formája, amilyennek napjainkban ismerjük.A vár ad otthont a Nádasdy Ferenc Múzeumnak, ami a Dunántúl legnagyobb alapterületű kiállító terével bír. A múzeum számos látnivalóval várja a látogatókat.

 A díszterem mennyezetfreskói 1653-ban készültek el. A mai látható óolasz bástyás védelmi rendszer 1588 és 1615 között épült. A díszterem mennyezetfreskóit 1653-ban Hans Rudolf Miller készítette el, az oldalfalak ószövetségi témájú képeit Dorfmeister István festette 1769-ben. Estei Ferdinánd főherceg 1803-ban vásárolta meg a várat, amelyet utódja restauráltatott. A reneszánsz árkádsort a keleti szárnyon befalaztatta. Az emeleti szárnyon folyosók épültek, így a kastély körbejárhatóvá vált. A várárok vizét lecsapolták, s felépítették a ma is látható hidat. A XIX-XX. század folyamán csak kisebb átalakítások történtek, így a vár napjainkig is a XVI-XVII századi erődített későreneszánsz várkastélyok hatását kelti. A vár részletes története letölthető itt.

Igazi különlegesség a magyar huszárság történetét felvázoló gyűjtemény. A leglátványosabb viszont talán az iparművészeti tárlat: a reneszánsztól napjainkig láthatók bútorok, berendezési tárgyak, és a gazdag európai üveggyűjtemény. A Sárvár története című kiállítás emléket állít a magyar történelemben és a város életében is jelentős szerepet játszó birtokosoknak - illetve azok kultúratámogató szerepének. 

A múzeum állandó kiállításai:

  • Huszárok a történelem forgószínpadán (egyike az Európában összesen négy helyen létező huszárkiállításoknak)
  • Carta Hungarica: 16-17. századi, Magyarországot ábrázoló eredeti térképek
  • Bajor kincsgyűjtemény (a Sárváron egykor idejüket töltő bajor királyi család étkészletei, dísztárgyai)
  • Történeti üveggyűjtemény (míves üvegek Japántól Kínán és Oroszországon át az Osztrák-Magyar Monarchiáig)
  • bútor berendezések a reneszánsztól a barokkig
  • a díszterem történeti tárgyú, és ótestamentumi jeleneteket ábrázoló 17. és 18. század közepi freskói
  • Sárvár története kiállítás

Nyitva tartás:

  • Naponta 9.00 – 17.00
  • Hétfő: Zárva

A Nádasdy-vár hotelunktól mintegy 500 m-re található, belépőjegy a recepción vásárolható.

Képgaléria a Nádasdy várról>>

Forrás: www.sarvar.hu

 


9600 Sárvár, Medgyessy F. u. 20.
Tel.: 06-95-520-630, Fax: 06-95-520-650
IRQ Internet Szolgáltató Kft. :: ADSL Internet :: Domain regisztráció :: Webtárhely :: Weboldal tervezés :: Online marketing